Megalakult az Európai Tájgondozási Hálózat

Belgium, Horvátország, Franciaország, Németország, Franciaország, Írország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Hollandia, Spanyolország és Románia szövetségei szoros együttműködésben hozzájárultak a LANDCARE EUROPE, mint az európai tájgondozási ernyőszervezet megalapításához. A hálózat a mezőgazdaság, a természetvédelem és a térségi együttműködések, járások, önkormányzatok, helyi közösségek közötti sikeres „együttműködési és szövetségépítési megközelítést” kívánja meghonosítani Európa-szerte, hogy megőrizze az európai mezőgazdasági örökségi tájak sokszínűségét és életképességét országhatárokon átívelően.

Brüsszel, 2023. június 7. – Európa jellegzetes kulturális örökségi tájai egyedülállóak és jelentős mértékben a mezőgazdaság által hasznosítottak, kezeltek. A fajok kihalása és az éghajlatváltozás azonban a tájak létfelételeit veszélyezteti. Annak érdekében, hogy Európa természeti és kulturális értékekben gazdag tájak sokszínűségét értékőrző, korszerű, innovatív és fenntartható módon biztosítsák, 11 uniós tagállam nemzeti tájgondozási szervezetei hozzájárultak a LANDCARE EUROPE nonprofit szervezet megalapításához a mai napon az Európai Parlamentben.

A Landcare Europe június 7-én megválasztott elnökségében hazánkat Dr. Szilvácsku Miklós Zsolt (Magyar Natúrpark Szövetség alelnöke) képviseli. 

Sajtóközlemény megtekintése itt!