Zselici Tájvédelmi Körzet túraútvonalai

A Zselic mintegy 1200 km² területű dombság a Dunántúli-dombság déli részén, Somogy és Baranya megye határán. Tengerszint feletti magassága átlag 200-250 méter, magasabb pontjai az északnyugat-délkeleti irányú Duna-Dráva vízválasztó vonalon találhatók. Legmagasabb pontja, a Hollófészek 358 m magas. Számos forrása és patak jellegű vízfolyása van. Természeti értékeit jelentős mértékben jellegzetes erdőtársulásai adják nagyszámú szubmediterrán flóraelemmel, s a hozzájuk kapcsolódó élővilággal.
A táj csodálatos szépségeit felfedezhetjük csoportosan, vagy egyénileg, nappal vagy éjszaka, felejthetetlen élményt nyújt azoknak, akik szabadidejüket aktívan és a természetben kívánják eltölteni. Rengeteg lehetőség áll a kedves túrázni vágyó rendelkezésére.
A helyiek szerint, a Zselic éghajlatát télen enyhe, csapadékos időjárás jellemzi. Ezzel szemben nyáron mintha nem is dombok között lenne az ember, a levegő szinte beszorul a dombok közé, és csak az erősebb szélmozgások frissítik fel a dombokat.
A túrázók szinte végeláthatatlan, gyönyörű erdőket találnak ezen a vidéken, de ezenkívül réteket, vízfolyásokat, patakokat, tavakat, löszfalakat is, és a természet számos csodájával találkozhatnak ezen a tájon.