Natúrpark

Zselickisfalud

Zselickisfalud Kaposvártól délre, a zselici dombság egyik völgyében, a Zselici Tájvédelmi Körzet határán helyezkedik el. A megyeszékhellyel közút köti össze, a másik irányban azonban a Zselic rengetegébe vezető út utolsó előtti állomása. Címere beszédesen őrzi a település múltját. A tölgyfaág, a koronával ékesített halmok az erdő borította zselici dombokat jelképezik. A központi helyen ábrázolt vadkan rajza részben a térség gazdag nagyvad állományára, részben a hajdani királyi kanászok makkoltatásos sertéstartására utal. A címer homlokában lévő méhek és a méhkas az ősidőktől hagyományos méhészkedést jelképezik: a település területén lévő (ma már megszűnt) Márcadópuszta a nevében is megőrizte a méztized fizetésének kötelezettségét. A hajdani királyi kanászok és méhészek lakhelyéről már a XIII. századból maradtak fönn írásos emlékek. A községet egy 1695-ból származó dokumentum Kisfaludként említi, ekkor már a területének többsége Esterházy tulajdonban volt. Mai nevét 1909-ben kapta. Tovább a település honlapjára.

Természeti, kulturális, egyéb látnivalók a parkban

Bereknyei hegy présháza – Zselickisfalud

A 19. század elején épült a Bereknyei hegyen műemléki védettség alatt álló nádtetős présház és pince, gyönyörű telekkel és kilátással.

TOVÁBB

Templomok

Kaposmérő katolikus templom A település egyedüli országos védelem alatt álló műemléke az 1785-ben épült római katolikus templom a Gaál …

TOVÁBB